сряда, 14 февруари 2018 г.

Пай с ягоди, малини и арония



Продукти:
за основата
  • 200 г краве масло
  • 350 г брашно София Мел Екстра
  • 80 г пудра захар
  • 1 жълтък
  • щипка сол
  • настъргана кора на 1 лимон
  • 2-3 с. л. студена вода

за крема
  • 400 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 3 с. л. (40 г) царевично нишесте
  • 5 с. л. захар
  • 1 ванилия

за плодовият пълнеж
  • 1 ч. ч. нарязани ягоди
  • 1 ч. ч. малини
  • 1/2 ч. ч. арония
  • 5 с. л. кафява захар
  • 5 с. л царевично нишесте


Приготвяне на основата:
В купа се смесват брашното, захарта, солта и лимоновата кора. Прибавя се студеното краве масло, нарязано на дребно. Претрива се с ръка, докато сместа стане на трохи. Добавя се жълтъкът и водата. Замесва се тесто, което не трябва да лепне. Взависимост от големината на яйцето, водата може да варира, така че първоначално сложете 2 лъжици и ако е необходимо, тогава добавете още. 
Тестото се опакова в стреч фолио и се поставя в хладилник за 2 часа. 

Приготвяне на крема:
Жълтъците се смесват със захарта, нишестето и ванилията, и се разреждат с малко от прясното мляко. 
Останалото мляко се слага на котлона да кипне. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване на крема. Оставя се да изстине. 

Оформяне на паят:
Формата за паят е с размер 26 см в диаметър и е хубаво да е с незалепващо покритие. Ако нямате такава, постелете я с хартия за печене. 

От охладеното тесто се отделя 1/3, а останалата част се връща в хладилника.
Тестото се разточва на плот с размер 5-6 см по-голям от формата, в която ще печем паят. 
Прехвърля се в тавата и се издига борд отстрани. Излишното тесто се изрязва. Дъното на паят се надупчва с вилица.
Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече 10 минути.
Охлажда се и върху него се поставя крема, който се заглажда. 

За плодовият пълнеж е хубаво плодовете да са пресни, но аз направих паят в сезон, когато няма пресни плодове и използвах замразени. 
След като в основата е разположен крема, тогава към плодовете се поставят захарта  и нишестето. Разпределят се върху крема.

Отделеното тесто се разточва и от него се нарязват тънки ленти и цветенца, с които се украсява отстрани паят. 
Украсата се намазва със жълтък.
Паят се пече 40 минути на 180 градуса в предварително затоплена фурна.
Оставя се напълно да изстине и тогава се изважда от формата. 


Да ви е сладко!
Усмихнати дни, приятели!
Обичайте и бъдете обичани! 


С благодарност на Севдалина Нейкова за прекрасната рецепта






2 коментара:

  1. Хриси,
    паят ти изглежда толкова красиво и апетитно.Чудесно предложение за празника .Великолепна и много апетитна украса.Честито на всички именници, честит празник на виното !
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, за хубавите думи и пожелания!
      Весели празници!
      Поздрави!

      Изтриване