сряда, 8 октомври 2014 г.

Печен заек в глинен гювеч



Продукти:
  • 1 заек
  • 3 броя свински пържоли
  • 3-4 картофа
  • 250 г гъби печурки
  • 250 г гъби манатарки
  • около 100 г сланина
  • 3-4 скилидки чесън
  • 250 мл бира
  • 250 мл вода
  • около 50 г краве масло

Приготвяне:
Заекът се овкусява със сол и черен пипер. Оставя се за около 1 час да поеме солта.
Правят се малки прорези в заека и се шпикова с малки парченца сланина и чесен.
На дъното на гювеча се поставят тънки лентички от сланината. Върху тях се поставят гъбите (сурови). Понеже зайчето ми се видя малко и затова реших да му добавя за компания и три свински пържоли, като две от тях поставих в корема на зайчето, а третата я настаних над гъбите. Пържолите само ги овкусих  със сол и черен пипер.
Така нагласено зайчето се поставя върху гъбите и пържолата, и се намазва  хубаво с кравето масло.
Покрай него се нареждат едро нарязаните картофи.
Залива се с бирата и водата, слага се капака на гювеча и хайде в студената фурна, която включих на 170 градуса. Пекох го 2 часа и 30 минути.


Приготвено с добър тонус и позитивно настроение, няма начин да не се получи изкушяващо и вкусно. Пробвайте и вие, и няма да съжалявате :)
Хубав и вкусен ден!
   

6 коментара:

  1. С много хрупкава коричка е станал!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм комбинирала заешко с друг вид месо,но мисля,че ще се получи прекрасен букет от вкусове и непременно ще пробвам.Поздрави,Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен беше новост да комбинирам заешко с друг вид месо Миленка, но наистина се получи много вкусно ястие.
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  3. Не само правиш живота вкусен, но и вдъхновяваш с изобилие от интересни рецепти и идеи! Чудесна си Хриси :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Много си мила!
      Прекрасна и ползотворна седмица ти пожелавам...и много усмивки!

      Изтриване